Добре дошли в нашия магазин!
"Силата да избираш"
  Категории

  0

   Продукти

   Вижте всички статии

   Как да съчетаем правилните цветове в дома ни?

   %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

   Предстои ви да обзаведете новото ви жилище или просто планирате да освежите визията на дома ви? И в двата случая, това изисква да изберете правилните цветове, за да създадете една приятна и хармонична обстановка у дома. Огромното разнообразие на цветове и на практика безкрайните възможности за комбинации помежду им, правят това начинание изключително сложно и объркващо. Особено ако нямате предишен опит или не планирате да наемете интериорен дизайнер, който да се погрижи за това вместо вас. 

   Не бързайте да се отказвате, защото в тази статия сме подбрали няколко полезни и практични съвета, с помощта на които ще комбинирате цветове като истински професионалисти. Вижте кои са те и не забравяйте да ги приложите на практика:

   Колелото на цветовете - най-полезният инструмент

   Колелото на цветовете ще бъде ваш верен помощник в тази задача. Най-просто обяснено, това е схема, която съдържа основните, вторичните и третичните цветове. Основните или още първични цветове са синьо, червено и жълто - от тяхната комбинация се получават т.нар. вторични цветове. Например от комбинацията на жълто и червено се получава оранжево, от жълто и синьо - зелено и т.н. Третичните цветове се получават, когато се комбинират два вторични цвята. Цялата тази теория може да ви идва малко в повече, но ако се постараете да вникнете в нея, ще може много по-лесно да се ориентирате как да създадете хармонична цветова палитра за следващия ви интериорен проект. 

   Също така, трябва да знаете, че цветовете, които са разположени един до друг в колелото са комплементарни и отлично се съчетават един с друг. Цветовете, които са противоположни в колелото на цветовете пък създават чудесен контраст един с друг, който също може да използвате, за да създадете отличителни цветови палитри за всяко помещение във вашия дом.

   Също така важно е да направим разграничение между оттенък, нюанс и тон на цвета. Често тези думи се използват като синоними, но това далеч не е така. Когато към даден цвят прибавяме бяло, то резултатът е изсветляване на цвета и се нарича оттенък. Когато към същия този цвят добавим черно, цветът става по-тъмен и по-богат и тогава говорим за нюанс. И накрая тон, е когато към даден цвят прибавим сиво - в този случай цветът става по-приглушен и убит. 

   Има много различни цветови модели, които може да създадете, използвайки колелото на цветовете. Например, най-лесният вариант, с който трудно може да сбъркате, е т.нар. монохромен модел. Това означава, да изберете само един цвят от колелото и да комбинирате неговите тонове, нюанси и оттенъци. Хармонията е гарантирана. 

   Друг вариант, който може да използвате е с два контрастни цвята, които са противоположно разположени в колелото, като тук отново може да включите техните нюанси, оттенъци и тонове. 

   Създаването на цветова схема с три съседни цвята в колелото също ще ви даде чудесни резултати.

    

   Не подценявайте психологията на цветовете

   Доказано е, че различните цветове действат по различен начин на нашето съзнание. Например, топлите цветове (жълто, оранжево и червено) са енергизиращи и активни цветове. Те намират приложение за по-комуникативни кътчета на дома, като трапезарията и кухнята, например. Обратното, студените цветове (синьо, зелено, лилаво) и техните производни са по-скоро релаксиращи и успокояващи и са по-добър вариант за стаите в дома, които са предназначени за почивка и уединение - спалня и баня, например. 

   Затова интериорните дизайнери препоръчват да изберете подходящ цвят не само според вашата естетика, но и според предназначението на стаята.

   Ако вече сте избрали цветовата палитра за вашия дом, в нашия онлайн магазин ще откриете богато разнообразие от бои и подови покрития. Разгледайте възможностите, поръчайте лесно онлайн и се подгответе да преобразите вашия дом. 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари

   Нови продукти