Добре дошли в нашия магазин!
"Силата да избираш"
  Категории

  0

   Продукти

   Вижте всички статии

   Ръководство за справяне с мухъла и предотвратяването му

   Ръководство за справяне с мухъла и предотвратяването му

   Независимо дали става въпрос за черни петна по завесата в банята, неприятни бели петна по пода и стените на мазето или хлъзгавия филм, образувал се около кухненската мивка, мухълът в дома е изключително нелицеприятен.

   Мухълът и плесента се получават в следствие на влажна среда, но това не означава, че трябва да споделяте дома си с тях. Мухълът е най-разпространената форма на гъбички, която се среща на Земята. Има много различни видове и могат да се появят както на закрито, така и на открито. Мухълът произвежда спори, които се пренасят по въздуха и присъстват във всички вътрешни пространства. Няма начин тези спори да се предотвратят, но може да ги има и в помещение, където няма мухъл. В тази статия ще си поговорим за предотвратяването на появата на мухъла в дома и за справянето с вече наличния.

   Какво е мухъл?

   Мухълът е вид гъбичка, която расте на почти всяка влажна повърхност. Не е необичайно да намерите мухъл в бани, кухни и мазета, както и във всеки имот, където кондензат е проблем. Мухълът може да бъде черен, бял, зелен, лилав или оранжев и варира от малки петна с размер на монета до заемащи цели стени. Оставен без надзор, мухълът ще продължи да се разпространява, докато има вода и храна, които да го поддържат. Това означава, че може бързо да излезе извън контрол, особено в части от дома ви, които не използвате редовно, като мазето или тавана, или дори между стените.

   Мухълът може да се развива върху различни повърхности, включително върху плат, хартия, дърво, стъкло и пластмаса. А в напреднал стадий може да не заема само повърхностния слой, а да разрушава и вътрешността.

   Разлика между мухъл и плесен

   Когато става въпрос за тези две неща, често не знаем как точно да ги различим Мухълът и плесента са видове гъбички. Най-лесното разграничение между двете е това, че обикновено мухълът е черен или зеленикав цвят, а плесента сива или бяла. Смята се, че плесента е начален стадий на развитието на мухъла.

   Мухълът е с набъбнала структура и може да бъде в различен цвят – оранжев, розов, червен, черен или сивкав цвят. Плесента е прахообразна и ронлива, като цветът е светъл и се промяна към по-тъмен.

   Видове мухъл и плесен

   Няколко вида мухъл могат да се появят на едно и също място. Не винаги обаче може да направите разлика между видовете мухъл без тест. За щастие не необходимо да познаете вида, за да се отървете от неговото присъствие. Ето и най-често срещаните видове:

   • Cladosporium – този вид е с кафяв, зелен и черен цвят. Расте на топли и на хладни места. Среща се върху дърво, килими и тъкани.

   • Хлебен мухъл (Penicillium) – размита и пухкава материя със син, зелен, жълт цвят. Често се среща под килими, в мазета, върху стени, особено на места където е имало течове от вода.

   • Aspergillus е зелен, бял или сивкав с тъмни петна и прахообразен вид. Често може да се открие върху тъкани, стени, тавани, в мазета, както и върху хранителни продукти. Убедени сме, че сте го виждали върху хляб например.

   Може ли мухълът и плесента да навредят на здравето ви?

   Обикновено тяхното наличие в дома е проблем, особено когато домът ви е влажен и стимулира тяхното развитие. Често са и причина за проявлението или обострянето на здравословни проблеми. Те произвеждат алергени (вещества, причиняващи алергични реакции), други дразнители, а в някои случаи и потенциално токсични вещества (микотоксини). Вдишването или докосването до мухъл и плесен може да предизвика алергични реакции в по-податливите хора.

   Какво предизвиква образуването му?

   Много от вас може би се чудят какво причинява мухъл по стените, таваните и баните. Важно е да стигнете до корена на проблема, за да знаете как да се справите с него най-добре. Ето някои от често срещаните места, в които се открива мухъл, и техните причини.

   • Влажността е един от най-честите причинители за появата на мухъла. Ето защо и мухълът се среща предимно в кухнята или банята, където често има пара от душ и готвене, което води до по-влажни условия, отколкото в други помещения.

   • Кондензат е друга основна причина за мухъл. Обикновено този процес се случва, когато топъл въздух се сблъсква със студена повърхност. Затова и ще забележите мухъл около прозорците например.

   • Лошата вентилация е друга предпоставка за развитието на плесен и мухъл, затова проветрявайте често и помислете за добра ОВК инсталация.

   Как да се справим с мухъл?

   Домът е място, където трябва да се чувствате сигурни и защитени, така че се уверете, че знаете как да се справите неприятна и вредна плесен.

   За огромно щастие на пазара се предлагат множество препарати срещу мухъл и плесен. Като алтернатива може да използвате и домашни и натурални решения.

   Задължително ви съветваме да използвате маска и ръкавици, тъй като тези препарати са силни и вредни за вас. Следвайте упътванията за употреба на съответния препарат и задължително проветрете добре дома си, след като приключите с почистването.

   Как да избегнем появата на мухъл и плесен?

   Мухълът и плесента виреят във влажна среда, така че е важно да поддържате нивата на влажност ниски. В помещения, които са склонни към прекомерна влага, не забравяйте да проветрявате. Когато използвате кухнята, банята или мазето, включете вентилаторите. Ако не са налични, ви съветваме да обмислите това.

   На пазара се предлагат строителни материали, чиято цел е предотвратяването на появата на мухъл и плесен. Когато правите ремонт ви съветваме да се консултирате със специалисти, които да ви съдействат в избора на материали. Термо боята против мухъл е чудесен вариант за дома, тъй като нейното предназначение е да се обработят топлинните мостове, които са и основната причина за появата на гъбичните образувания.

   Друго нещо, което ви съветваме да правите е редовното почистване. Старайте се да поддържате дома си чист, и ако видите наличие на вода да подсушите незабавно.

   Ако в дома ви има предмети, засегнати от мухъл или плесен, отървете се от тях. Килимите, картини или дърво, изложени под въздействието им, за съжаление често може да не могат да бъдат спасени.

   В дома ви има плесен или мухъл? Погрижете се незабавно за тях, тъй като могат да навредят на вас и вашите близки. Мухълът само ще се разпространява, като може да навреди и на структурата на дома ви. 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари

   Най-продавани