Добре дошли в нашия магазин!
"Силата да избираш"
  Категории

  0

   Продукти

   Вижте всички статии

   Полагане на шумоизолация - какво трябва да знаем?

   Полагане на шумоизолация - какво трябва да знаем?

   За много от нас домът е мястото, където си почиваме и се отделяме от външния свят, мястото, където може да се насладим на пълно спокойствие и тишина. За огромно съжаление обаче често спокойствието ни е нарушено от звуците на града, трафика, съседите, преминаващи навън пешеходци, строителните и ремонтни дейности.

   Това може и да са негативите на съвременния живот, но това не означава, че трябва да се примирявате с това. В този материал ще разгледаме най-важната информация, свързана с шумоизолирането на дома и осигуряването на тиха и спокойна домашна среда.

   Защо е важна шумоизолацията?

   Шумоизолирането на дома е процес, който често се подценява. На колкото по-ранен етап в ремонта на дома ви го планирате, толкова по-добре. Шумоизолацията е важна, ако смятате да имате домашно кино, да свирите на музикален инструмент, или да извършвате други дейности, които предизвикват силен шум. Със сигурност, съседите ви ще оценят, ако сте предвидили това, а ако не сте – направете го, ще си спестите множество главоболия. А по този начин ще бъдете сигурни, че и хората, с които съжителствате ще имат необходимото спокойствие.

   Друга причина е и външният шум. Когато живеете в града, непосредствено до шумен транспортен възел, добрата шумоизолация ще направи значителна промяна.

   Къде да поставите шумоизолация?

   Първото нещо, което трябва да установите е къде бихте искали да бъде поставена шумоизолацията и от какви шумове бихте искали да лишите дома си. От къде идва този шум и кои стаи бихте искали да бъдат шумоизолирани. Веднъж, след като сте решили това, остава да изберете най-добрия метод. В Izobul ще откриете шумоизолация, която може да се постави под циментова замазка, звукоизолация за под, стени и тавани.

   Функции на шумоизолацията

   Две са причините, поради които някой би искал да се възползва от шумоизолация. Първата е да блокира шума, идващ от външната среда, а втората е блокирането на шума от вашия дом. Разбира се, няма как напълно да очаквате домът ви да бъде напълно шумоизолиран, но има възможност шумът да бъде намален значително.

   В най-основния си смисъл звукът е енергията, произведена, когато нещо произвежда вибрации. Тази енергия излиза от източника на вълни, карайки въздуха и всички обекти, с които влиза в контакт, също да вибрират със същата честота.

   За разлика от светлината, звуковите вълни преминават през повечето обекти с относителна лекота, поради което все още можете да чуете шума от трафика, въпреки че прозорците ви са затворени.

   Шумоизолацията работи чрез добавяне на допълнителни препятствия, през които трябва да преминат звуковите вълни, като намалява енергията на всяка вълна, докато изцяло не се чува или е заглушена до такава степен, че едва се чува.

   Как да шумоизолирате дома си?

   Ако живеете в шумен район в близост до оживени булеварди или пешеходни зони, то със сигурност сте запознати с това колко досаден може да бъде външният шум. Звукът на автомобили, клаксоните, сирените и виковете са нещо обичайно и лесно може да наруши съня, концентрацията или спокойствието ви. Същото важи и за шумните съседи. Често се случва, седейки на дивана да чувате телевизора на съседите или пък как разговарят по телефона. Ето и някои идеи, които е събрал нашият екип, за да направите дома си по-приятен и тих.

   ·       Дограма - в идеалния случай за прозорци ще искате двоен или троен стъклопакет, за да блокирате ефективно звука. Слоевете въздух осигуряват прекъсване на всеки звук, преминаващ през тях. Много по-трудно е да прекарате вибрация през плътен материал, след това въздух или газ, след това друг плътен материал, отколкото просто да прекарате вибрация през прозорец с едно стъкло. По-голямата част от енергията на звука се губи при прехвърлянето между различните среди при използване на двоен стъклопакет.

   ·       Стените – в зависимост от фазата на строеж, шумоизолирането на вашите стени може да е много лесен или много сложен процес. Възможността да вмъкнете допълнителни звукоизолиращи елементи и да изолирате различните рамкиращи елементи един от друг, за да спрете предаването на звук между тях, ще направи огромна разлика в акустичните характеристики на стената. Допълнителното поставяне на шумоизолация може да се извърши до известна степен, но може да има неразрешими основни проблеми с конструкцията, което означава, че шумът няма да бъде премахнат напълно.

   ·       Таван – обикновено са по-лесни за шумоизолация, тъй като са лесно достъпни, независимо от това до каква степен е завършен вашият дом. Дори при поставянето на шумоизолацията на тава може да се срещнете с някои препятствия – тръбопроводи, осветление, вентилация, които може да намалят нивото на шумоизолиране и да позволят пренасянето на страничен шум.

   ·       Врати – те могат да бъдат истинско предизвикателство за шумоизолиране. Вратите, които са с плътна вътрешност между панелите се представят по-добре от тези, които нямат пълнеж. Ето защо ви съветваме да внимавате, когато избирате нови врати за дома си.

   Шумоизолацията ще направи огромна разлика във вашия дом, както и в начина ви на живот. Забързаното ежедневие трябва да включва и спокойни моменти, в които да се отпуснете необезпокоявани от странични шумове. 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари