Добре дошли в нашия магазин!
"Силата да избираш"
  Категории

  0

   Продукти

   Вижте всички статии

   Как да хидроизолираме балкон или открита тераса?

   Как да хидроизолираме балкон или открита тераса?

   През последните няколко години откритите тераси и балконите се превърнаха в нещо повече от място за съхранение. Красивите и удобни градински комплекти в съчетание с подходящите растения правят това пространство перфектното място за сутрешното кафе или вечерен релакс. В тази статия ще си поговорим за хидроизолация, която често собствениците на имоти не вземат предвид при ремонта на откритите части на дома.

   Разликата между тераса и балкон

   Всеки от нас използва думите „балкон“ и „тераса“, но замисляли ли сте се за тяхната разлика. Терасата и балконът са чудесни начини за разширяване на жилищното пространство, както и за свързване на вътрешната част и заобикалящата среда. И двете добавят интересна нотка към визията и екстериора на имота и максимизират жилищното пространство, позволявайки на собствениците да се насладят на чистия въздух и слънчевите лъчи в близост до комфорта на собствения си дом.

   Двете конструкции обаче често се бъркат една с друга, и въпреки че имат сходни характеристики и функции, всяка има своите собствени архитектурни особености, ставайки въпрос за размер, местоположение, конструкция.

   Балконът е конструкция, която е издадена пред фасадата на сградата. Използва се като допълнение към жилищната площ. В случая имаме стени, които го ограждат и правят пространството по-интимно и уединено.

   Терасата от своя страна пък е издадена и свободностояща конструкция, закрепена за сградата, като в случая може да се намира и на покрива. Пространството е отворено и изцяло открито, като разполага с парапет или вид преграда, която да осигурява сигурност.

   Защо ви е необходима хидроизолация?

   Балконът и терасата са по-податливи на негативното влияние на метеорологичните условия, отколкото други части на дома. Хидроизолацията ще ви помогне да защитите пространството от влага и мухъл. Ако използвате висококачествени хидроизолационни материали и ремонтът бъде извършен правилно, ще осигурите защита за стените, тавана и пода на балкона.

   Хидроизолацията е метод, който предотвратява навлизането на вода във вашия дом. Тя е изключително важна за запазването на ниската влажност в дома и целостта на конструкцията. Предпазва от щети, причинени от влага и излагане на вода.

   Изберете правилната хидроизолация за вашия балкон или тераса

   Когато се изгражда балкон или тераса, намирането на правилната изолация, която да пасва на конструкцията е по-трудно, отколкото ако правите изолация на стена или под. Балконът не може да бъде допълнително издълбан, за да се добие допълнително пространство, за да се даде възможност за допълнително пространство за постигане на необходимата U-стойност (топлинен коефициент). Изолацията трябва да бъде сравнително тънка, както при пода, за да пасне под вратата и да не пречи при отваряне.

   Това означава, че видовете изолация, подходящи за балкони и тераси, обикновено са тънки, но с висока изолационна стойност, което прави по-традиционните продукти като минерална вата по-малко ефективни и изисква по-иновативни решения, за да се гарантира, че общият капацитет е висок, докато дебелината е минимална. Освен това изолацията не трябва да влияе върху товароносимостта на балкона, тъй като се предполага, че там ще поставите мебели, а и се предполага, че ще прекарвате време там.

   Ето и видове хидроизолации:

   ·       Течна хидроизолация – тук имаме два подвида – покривна полиуреа и полиуретанова хидроизолация. Тя има свойството да се разтяга лесно и да се връща в първоначалното си състояние, като това няма значение за здравината ѝ. При нанасянето на този вид хидроизолация е важно нанесеният слой да бъде с достатъчна дебелина, за да не се наруши с времето.

   ·       Циментова хидроизолация – това е един от най-често използваните видове хидроизолация. Използва се обикновено във вътрешни помещения с висока влажност – кухня, баня, тоалетна. На този вид материал му липсва гъвкавост и нашият екип препоръчва да не се използва в помещения с пряко UV действие, както и при други атмосферни влияния.

   ·       Битумна хидроизолация – в случая се предлагат два вида – течни битумни покрития и битумни мембрани. Първият вид намира приложения при хидроизолиране на основите на сграда, вътрешни помещения с висока влажност, басейни. Битумните мембрани от своя страна се използват най-често за покриви, помещения с висока влажност, както и при инфраструктурни проекти.

   Хидроизолация на тераса или балкон

   Когато става въпрос за дома ни, винаги искаме най-доброто. Предстоящите сезони предполагат, че навън времето ще ни изненадва с дъжд и сняг и откритите части на дома ни ще бъдат под влиянието на вода и влага. Ето защо оставащите топли дни трябва да използваме за подготвянето на дома ни за студените месеци.

   Хидроизолацията на балкона или терасата са едни от действията, които задължително трябва да предприемете, за да избегнете и нарушаването, както на самите тях, така и на вътрешността на жилището ви. Когато например стената отвън е влажна и позволява пропускането на вода и влага в материала и вътрешността ѝ, то има пълната възможност вътре в дома ви да има влага, мухъл, дори и плесен, които са изключително вредни за човешкото здраве.

   Течната хидроизолация за тераса и балкон е изключително подходяща, дори може да се справите сами с нейното полагане. При този тип покритие се използва грундиращ слой, няколко слоя от течната  хидроизолация, нанесени чрез валяк, спрей-машина или мистрия. В сравнение с циментовата хидроизолация, тази предлага повече гъвкавост. Това е така, защото се превръща в гумено покритие върху стената или пода, когато течността изсъхне и се втвърди.

   Начин на полагане на хидроизолация

   Преди да преминете към съществената част ви препоръчваме да се заемете с обстойно почистване на площта, където ще нанесете течната хидроизолация. След като сте приключила с това, заемете се с нанасянето на подходящ грунд, като нашият екип винаги е насреща за консултация. Грундът ще помогне за запечатването на образували се пукнатини и да се подготви основата.

   Следващата стъпка е доброто разбъркване на съдържанието е опаковката. Нашият екип ви препоръчва да нанесете поне два слоя, като между двете нанасяния изчакайте едно денонощие. Нанасянето на течната хидроизолация става с помощта на валяк, спрей-машина или мистрия.

   Задължително се заемете с това, когато времето е сухо и не се очаква влошаване в близките дни, за да може материалът да изсъхне напълно.

   Често се случва откритите части на апартамента или къщата да останат на заден план, но трябва да знаете, че това може да доведе и до повреди във вътрешността. 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари

   Най-продавани